Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра   При вчерашните

...
Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра
  При вчерашните
Коментари Харесай

Какво представлява руската хиперзвукова ракета Кинжал?

Обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра

 

При вчерашните офанзиви Русия изстреля хиперзвукови ракети " Кинжал " към Киев, а Украйна съобщи, че е свалила и шестте. Москва твърди, че една от ракетите е минала през противовъздушната защита и е унищожила американска зенитно-ракетна система за Противовъздушна отбрана " Пейтриът ", съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е съумяла да ревизира нито едно от тези изказвания. Източници от Съединени американски щати обявиха, че системата, която се употребява от Украйна, евентуално е потърпевша от съветски удар, само че не наподобява да е била унищожена, съобщи Ройтерс. Системата " Пейтриът " е една от комплицираните системи за противовъздушна защита, доставена от Запада, с цел да помогне на Украйна да отблъсне съветските въздушни удари, ориентирана против обекти от сериозната инфраструктура на Украйна, предава dnes.bg.

Ето някои основни обстоятелства пък за съветските ракети " Кинжал ", които разкрива Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), представени от Българска телеграфна агенция:

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи нуклеарни или стандартни бойни глави.

- Според известията обсегът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 кг и да доближи скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- " Кинжал " е едно от шестте оръжия от " последващо потомство ", показани от президента Владимир Путин в тирада през март 2018 година Той сподели, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, по този начин и която и да е бъдеща система за противоракетна защита.

- Путин сподели през декември 2021 година, два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е международен водач в региона на хиперзвуковите ракети и досега, в който другите страни я настигнат, евентуално ще е създала технология, с цел да противодейства на тези нови оръжия. " В нашите авангардни разработки ние несъмнено сме водачи ", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети " Кинжал " изтребители в Сирия за първи път през 2021 година, считат военни анализатори.

- Руското министерство на защитата твърди, че е изстреляло ракета " Кинжал " по склад за муниции в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 година, което е първото известно до момента потребление на този тип оръжие в бойни дейности. Оттогава Русия е изстреляла ракети " Кинжал " по няколко други мотива в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път заяви, че е свалила ракета " Кинжал ", като е употребила американска система за Противовъздушна отбрана " Пейтриът ". Не е ясно дали " западните " системи, за които Киев съобщи, че е употребявал през днешния ден против " Кинжал " също са били " Пейтриът ".

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР